Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczko kokosowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiórki kokosowe 200 gram
woda mineralna 1,2 litra

Porada

A jak chcemy śmietankę to zmniejszamy ilość wody o połowę czyli 600 ml wody. Pozostałe wiórki wykładam na blachę i suszę w piekarnik 60 minut w temperaturze 90 stopni. Po wystygnięciu mielę w młynku do mielenia kawy i mam mąkę kokosową.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczko kokosowe

WYKONANIE:

Wiórki koksowe wsypuje do garnka, zalewam ciepłą wodą i zostawiam na noc ( 6-8 godzin), wtedy biorę blender i blenduję około 5 minut. Na pojemnik do mleka nakładam sitko gęste, ewentualnie gazę lub ściereczkę płócienna i mocno wyciskam i mleczko gotowe. Przechowuję w lodówce(uwaga w lodówce się rozwarstwi ale to nic złego, wyciągnąć niech postoi w ciepłym i porządnie wymieszać.

SMACZNEGO:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 29.11.2015 09:35
cały czas się zbieram aby takie zrobić
Łukasz15 28.11.2015 22:40
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak