Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Miodownik z polewą miodowo-orzechową

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polewa orzechowa do miodownika to dobry pomysł na udekorowanie tego ciacha. Jak ją przygotować? Sprawdź!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
0,5 kilograma
cukier puder
1 szklanka
jaja
2 sztuki
śmietana
2 łyżki
miód
2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masa
mleko
3 szklanki
kasza manna
6 łyżek
cukier
0,5 szklanki
cukier wanilinowy
1 opakowanie
masło
Polewa:
orzechy włoskie
200 gramów
miód
100 gramów
cukier
100 gramów
masło
100 gramów
Poza tym:
rodzynki
śliwki suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z polewą miodowo-orzechową

Pyszny miodownik z polewą orzechową. Sprawdźcie przepis na miodownik z polewą orzechową, które będzie świetną alternatywą do polewy czekoladowej. Jeśli tylko lubicie orzechy koniecznie przygotujcie miodownik w tej wersji. Zobaczycie sami, że posmakuje wszystkim, a ze stołu zniknie w błyskawicznym tempie ;)

Kroki postępowania

1

Masa: gotujemy mleko z cukrem, wsypujemy kaszę mannę, mieszamy.

Krok 1 - Miodownik z polewą miodowo-orzechową foto
2

Wrzucamy namoczone rodzynki i pokrojone śliwki. Masę studzimy.

Krok 2 - Miodownik z polewą miodowo-orzechową foto
3

Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce kaszy manny.

Krok 3 - Miodownik z polewą miodowo-orzechową foto
4

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy 30 minut. Dzielimy na 3 części. Wałkujemy 3 placki. Każdy pieczemy oddzielnie w prostokątnej blaszce około 10-15 minut w 200 stopniach. Studzimy każdy. Przekładamy masą.

Krok 4 - Miodownik z polewą miodowo-orzechową foto
5

Polewa orzechowa - jak ją przygotować? Rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy miód, mieszamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy orzechy.
Polewamy górę placka.
Gdy polewa zastygnie, ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą, wynosimy w chłodne miejsce na 23 dni, aby ciasto nasiąkło masą i było miękkie.

Krok 5 - Miodownik z polewą miodowo-orzechową foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Miodownik z polewą miodowo-orzechową foto

Miodownik z serem gotowanym z wiaderka, miodownik z masą budyniową i miodownik z orzechami i masą grysikową - te przepisy warto sprawdzić! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 17.02.2014 17:53
apetyczne i fajne o tej porze roku :)
Małgorzata9 05.01.2014 21:15
słodko i smacznie
maciek7 05.01.2014 21:06
przepyszne
treonina 05.01.2014 18:31
same słodkości
mitek111 05.01.2014 18:08
na pewno jest pyszne:)
sasanka 05.01.2014 17:56
Jadłąm je w tym roku pierwszy raz (na święta Bożego Narodzenia) i chyba spróbuję powtórzyć ten przepis :)
lara 05.01.2014 17:36
jest rewelacyjny
Romanowka 05.01.2014 17:33
Ale musi być pyszne!
cukiereczek 05.01.2014 17:27
wow ale super ciacho
patryska76 05.01.2014 17:27
Bardzo lubię takie ciasto ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak