Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z polewą miodowo-orzechową
Pyszny miodownik z polewą orzechową. Sprawdźcie przepis na miodownik z polewą orzechową, które będzie świetną alternatywą do polewy czekoladowej. Jeśli tylko lubicie orzechy koniecznie przygotujcie miodownik w tej wersji. Zobaczycie sami, że posmakuje wszystkim, a ze stołu zniknie w błyskawicznym tempie ;)
Kroki postępowania
Masa: gotujemy mleko z cukrem, wsypujemy kaszę mannę, mieszamy.
Wrzucamy namoczone rodzynki i pokrojone śliwki. Masę studzimy.
Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce kaszy manny.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy 30 minut. Dzielimy na 3 części. Wałkujemy 3 placki. Każdy pieczemy oddzielnie w prostokątnej blaszce około 10-15 minut w 200 stopniach. Studzimy każdy. Przekładamy masą.
Polewa orzechowa - jak ją przygotować? Rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy miód, mieszamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy orzechy.
Polewamy górę placka.
Gdy polewa zastygnie, ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą, wynosimy w chłodne miejsce na 23 dni, aby ciasto nasiąkło masą i było miękkie.