Miodowe ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    260 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    115 g
  • brązowy cukier

    110 g
  • miód płynny

    85 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednej misce ucieramy masło z cukrem i miodem na jednolitą masę. W drugiej łączymy mąkę z solą, cynamonem i sodą oczyszczoną. Do masy stopniowo dodajemy składniki suche, ciągle ucierając. Mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Następnie owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.

Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy foremki wycinamy dowolne ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 12-15 minut na złoty kolor.

Miodowe ciasteczka po upieczeniu w dotyku będą miękkie. Jak ostygną będą twarde!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 02.12.2015 23:17
ładna dekoracja
martula799 01.12.2015 22:04
piękne i na pewno pyszne ciasteczka :) takiego przepisu szukałam :D
wyattearp 01.12.2015 17:35
pięknie wyglądają
ania2610 01.12.2015 09:56
cudne są te reniferki, piękna ozdoba!
monikaT83 01.12.2015 08:55
Cudownie zaaranżowane zdjęcia i pyszne ciasteczka :)
Barbara13 01.12.2015 07:56
świetne ciasteczka
SzczyptaChili 30.11.2015 21:57
Przepiękne zdjęcia a ciasteczka jeszcze piękniejsze :)
jola91 30.11.2015 21:42
Przepiękne ciasteczka i na pewno bardzo smaczne :D
Wiktoria29 30.11.2015 21:34
fajne zdjęcia, zrobione z pomysłem
Justi2401 30.11.2015 20:28
Jakie śliczne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat