Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    250 g
  • mięso mielone wołowe

    250 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cebula biała

    1 szt
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • ser żółty

    150 g
  • słodka papryka Prymat

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • makaron

    na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym) 450 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron na patelnię. Studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach ser. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanym gnocchi. Całość dokładnie wyrabiamy na zwartą masę. Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut w 190*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 26.04.2017 18:39
Pyszna babka.
VioletoweKucharzenie 26.04.2017 15:24
Mięso jest delikatne i soczyste. Bogatego smaku nadaje sos maślano ziołowy doprawiony czosnkiem i nutą szałwii. Podczas krojenia widać kawałki ziemniaczanych gnocchi, pokrojonej marchewki i pieczarek. Zimna babka jest znakomitą wędliną na kanapki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat