Mielone na zielonym posłaniu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso indycze gulaszowe

    200 g
  • sos chili

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt.
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • zielona papryczka peperoni

    1 szt.
  • cytryna

    ½ szt.
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • karkówka

    200 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Karkówkę pokroić w kostkę. Sześć z nich odłożyć, a pozostałe mięso wraz z indyczym mięsem gulaszowym przemielić.

Do mielonego mięsa dodać sos chili, jajo oraz przyprawy - do mięsa mielonego, pieprz i sól. Połączyć składniki. Nabierać po porcji masy mięsnej, formułując kulkę. Do środka każdej włożyć po kostce karkówki. Lekko spłaszczyć i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po 6 minut z każdej strony.

Ogórka obrać, pokroić na plastry. Peperoni posiekać i dodać do ogórka. Składniki lekko posolić i skropić sokiem z cytryny.

Na talerzach układać po porcji przygotowanych warzyw i kotlecie mielonym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 04.04.2012 14:10
pyszne
Rybciia 18.03.2012 15:40
super
MAR3STA 15.03.2012 18:04
takie mielone z niespodzianką, bardzo apetyczne;)
dabrowianka 14.03.2012 21:51
z dodatkiem chili - to ciekawe, muszę zrobić, z pewnością zasmakuje mojemu mężowi :)
Mati13 12.03.2012 22:29
tak wiosennie - dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat