MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU !

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń waniliowy

    1 szt
  • mleko

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 litra
  • cukier

    1/2 szkl
  • margaryna

    1 szt
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU ! foto
1/2 litra mleka zagotowujemy z 1/2 szkl cukru co jakiś czas mieszając. W między czasie w 1/2 szklance mleka rozpuszczamy budyń waniliowy z 2 łyżkami mąki. Dobrze rozmieszany dodajemy do gotującego się mleka z cukrem.
Krok 2 - MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU ! foto
Następnie wystudzony bydyń miksujemy z kostką margaryny, dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Krok 3 - MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU ! foto
Następnie dobrze miksujemy na gładką masę. Taka masą przekładamy ptysie lub nawet można użyć jako masę do tortu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiek 06.06.2013 21:42
szybka masa dobra do każdego ciasta
gosia1988 05.03.2013 13:29
do ptysi to super :)
treonina 10.01.2013 15:28
robię podobną, jest bardzo fajna!
Poison1988 06.01.2013 00:17
Kolejna z myślami Ptysiowymi się melduje :D pycha :)
Cynamonka 05.01.2013 20:11
oj narobiłaś mi smaku na ptysie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat