Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwy z oliwek
200 ml -
Musztarda chrzanowa Prymat
2 łyżki -
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat
1 sztuka -
czerwonej cebuli
1 sztuka -
czerwonej papryki
1 sztuka -
zielonej papryki
1 sztuka -
cukinii
1/2 sztuki -
świeżego ogórka
200 g -
cheddar
60 g -
Bazylia suszona Prymat
- - -
oregano
- - -
pita
4 sztuki -
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat
2 łyżeczki -
jogurt grecki
200 g -
schab
600 (karkowy) -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
- -
Przepis i sposób przygotowania Marynowany karczek z grilla z warzywami podany w chlebie pita z sosem tzatziki
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na równe kotlety, a następnie lekko rozbić. Tak przygotowaną karkówkę marynować 2 godziny w oliwie z oliwek zmieszanej z przyprawą do karkówki Prymat i musztardą chrzanową.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę przekroić na pół, natomiast cebulę i cukinię w plastry. Pokrojone warzywa zamarynować w oliwie wymieszanej z oregano Prymat i bazylią Prymat; odstawić na 2 godziny.
Mięso i warzywa upiec na grillu, a następnie pokroić w paski i wymieszać ze startym serem cheddar. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, a następnie umieścić w przekrojonym na pół chlebie pita i zawinąć w folię aluminiową. Całość grillować ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z sosem tzatziki przygotowanym na bazie tzatzików – pikantnego sosu czosnkowego Prymat.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)