Marynowany karczek z grilla z warzywami podany w chlebie pita z sosem tzatziki

Marynowany karczek z grilla z warzywami podany w chlebie pita z sosem tzatziki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwy z oliwek

    200 ml
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    1 sztuka
  • czerwonej cebuli

    1 sztuka
  • czerwonej papryki

    1 sztuka
  • zielonej papryki

    1 sztuka
  • cukinii

    1/2 sztuki
  • świeżego ogórka

    200 g
  • cheddar

    60 g
  • Bazylia suszona Prymat

    - -
  • oregano

    - -
  • pita

    4 sztuki
  • Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat

    2 łyżeczki
  • jogurt grecki

    200 g
  • schab

    600 (karkowy)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    - -
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marynowany karczek z grilla z warzywami podany w chlebie pita z sosem tzatziki

Sos tzatziki: ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie delikatnie odcisnąć sok. Jogurt wymieszać ze startym ogórkiem, dodać dwie łyżki tzatziki – pikantny sos czosnkowy Prymat. Do sosu można również dodać drobno posiekaną miętę. Sos tzatziki smakuje najlepiej, kiedy przygotujemy go kilka godzin przed podaniem.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na równe kotlety, a następnie lekko rozbić. Tak przygotowaną karkówkę marynować 2 godziny w oliwie z oliwek zmieszanej z przyprawą do karkówki Prymat i musztardą chrzanową.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę przekroić na pół, natomiast cebulę i cukinię w plastry. Pokrojone warzywa zamarynować w oliwie wymieszanej z oregano Prymat i bazylią Prymat; odstawić na 2 godziny.

Mięso i warzywa upiec na grillu, a następnie pokroić w paski i wymieszać ze startym serem cheddar. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, a następnie umieścić w przekrojonym na pół chlebie pita i zawinąć w folię aluminiową. Całość grillować ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z sosem tzatziki przygotowanym na bazie tzatzików – pikantnego sosu czosnkowego Prymat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Ewa36 19.09.2012 22:53
pracochłonnr
Piotr48 16.04.2011 11:43
muszę wypróbować ten przepis
Bart 15.03.2011 23:59
brzmi rewelacyjnie
kotlet 15.03.2011 23:49
ambitnie :)
AgaS10 25.01.2011 09:58
Troszkę skomplikowane ale pewnie warto:)
szajba2 08.12.2010 15:27
super
Kasia77
Kasia77 29.11.2010 16:34
super
patusia 20.11.2010 03:03
Fajny przepis.
buksiak12 28.08.2010 10:13
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 09:01
przepis warty wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat