Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany filet z kurczaka w kiwi w asyście salsy z papryki
Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w środku twardą białą część,odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia wlewamy olej i miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało. Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko , warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu. Przed końcem pieczenia fileta wyjąc ze sreberka i zrumienić na gołym ruszcie.
Salsa z papryki: Ugrillowaną paprykę kroimy na paski, dodajemy obraną i pokrojoną kiwi, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z salsą paprykowo-owocową . Smacznego!