Marynata ketchupowo-miodowa do kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód płynny

    3-4 łyżki
  • olej roślinny

    1/4 szkl.
  • ketchup ziołowy

    1/4 szklm
  • sok jabłkowy

    1/3 szkl.
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
  • cebula biała

    mała
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    płaska łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sok jabłkowy wlać do blendera, dodać miód, sól czosnkową, posiekaną cebulę, pieprz ziołowy i bialy - zmiksować na gęstą papkę. Dodać ketchup i olej - ponownie zmiksować. Kawałki kurczaka włożyć do woreczka na mrożonki i wlać marynatę. Worek zabezpieczyć drucikiem i masować mięso przez chwilę, aby całe było otoczone marynatą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Tak zamarynowane mięso można smażyć, piec i grillować.
Habibi
Najlepsze do takiej marynaty są podudzia lub pałki kurczaka. Można też użyć skrzydełek. *Porcja marynaty przeznaczona do 1-1,5 kg kawałków kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 07.01.2017 13:15
Świetna marynata

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat