Marchewkowa baba

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    50 dkg
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    2 dkg
  • jaja

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew oskrobac i zetrzec na tarce o duzych oczkach, dodac drożdze rozczynione z łyżką cukru i łyzką letniej wody. Dodac mąkę, sól, jajka. Dokładnie wymieszac. Odstawic w ciepłe mniejsce na godzinę do wyrośnięcia. Przełożyc do blaszki wysmarowanej tłyuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawic jeszcze na chwilę aby ciasto podrosło po czym wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor. Podawac ze śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 26.05.2011 11:08
nie robiłam brzmi interesująco
Barbara55 20.05.2011 16:53
ale baba
iwona332 27.08.2010 00:06
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat