Makówki śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    300 g
  • masło

    100 g
  • mleko

    1,1 litra
  • miód

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • migdały

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • daktyle

    100 g
  • śliwki suszone

    50 g
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • sól do smaku

  • sucharki

    150 g
  • rodzynki

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Migdały zalewamy wrzątkiem jeśli są w skórce, łatwiej je obrać.
Bakalie kroimy na małe kawałki.

Mak mielimy, zalewamy mlekiem ( 1 litr, reszta do moczenia sucharków),
dodajemy masło, miód, cynamon, kawę rozpuszczalną oraz wszystkie bakalie wraz z rodzynkami odsączonymi z wody,prócz kokosu, który będzie do obsypania góry, można też zostawić kilka orzeszków do przystrojenia.

Gotujemy na małym ognia często mieszając, aż mak wchłonie większość mleka, odpowiednia konsystencja powinna być gęsta.
Sucharki moczymy w pozostałym mleku.
W misce układamy warstwami, mak, sucharki, mak, sucharki, górę posypujemy kokosem.
Przykrywamy talerzem żeby doszły.
Madzai
Jeśli masa jest za gęsta można dodać trochę wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 27.12.2015 22:37
tez takie robiłam na wigilię
fotoviderek 25.12.2015 22:09
Takie lubię :)
Wiktoria29 25.12.2015 19:53
danie bardzo podobne do kutii, ale w takiej wersji nie jadłam
Janina 25.12.2015 17:17
Również robię, jest pyszna;))
2milutka 25.12.2015 16:54
Nigdy nie robiłam wygladaja na smaczne
Łukasz15 25.12.2015 15:07
Idealne, to coś dla mnie.
anka1988 25.12.2015 15:02
też takie robię, uwielbiam!
mirosława4 25.12.2015 14:51
nigdy nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat