Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
jajko 4
mąka ziemniaczana 100 g
mąka pszenna 300 g
cukier 350 g
proszek do pieczenia 1 mały
cukier wanilinowy 1

Masa makowa

mak 500 g
cukier 1,5 szklanki
margaryna 1 kostka
miód prawdziwy 2 łyżki
olejek migdałowy do smaku
jajko 6
proszek do pieczenia 1 łyżka
orzechy włoskie 100 g

Porada

Masę makową możemy wzbogacić wedle upodobań np. dodając rodzynkami, skórkę pomarańczową lub inne dodatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Mak należy sparzyć gorącą wodą, odstawić do wystygnięcia i dobrze odsączyć wodę. Tak przygotowany mak mielimy trzykrotnie w maszynce.

Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i jajkami.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Następnie dodajemy zmieszaną wcześniej mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Makowiec foto
3
2 łyżki tak przygotowanego ciasta należy zostawić do masy makowej. Resztę ciasta wykładamy na blachę.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Przygotowujemy masę makową:
Margarynę ucieramy z cukrem, miodem i żółtkami.
Krok 4 - Makowiec foto
5
Dodajemy zmielony mak i mieszamy z 2 łyżkami ciasta. Na końcu dodajemy ubite białka, pokrojone orzechy, olejek migdałowy i proszek do pieczenia.
Krok 5 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.01.2015 20:31
ten makowiec jest taki jak lubię najbardziej
ONY_za_kare 07.01.2015 11:12
pycha, dużo maku
Małgosia R 06.01.2015 13:57
moje ulubione ciasto:) mniam:)
Wacław 05.01.2015 13:49
bardzo lubię taki makowiec !
czarrna 05.01.2015 11:20
Smakowity :)
Ewelina1991 05.01.2015 09:16
pyszny makowiec
Mira85 05.01.2015 08:31
Pyszne ciacho
olkaaa 05.01.2015 08:15
lubię makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak