Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cisto drożdżowe

margaryna 1 kostka
drożdże 10 dag.
mąka 0,5 kg.
cukier 2 łyżki
sól szczypta
żółtko jajek 2
śmietana 3 łyżki

Masa makowa

mak 0,5 kg.
margaryna 1 kostka
jajko
cukier 1 szklanka
olejek migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki razem wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Mak sparzyć gorącą wodą. Po wystygnięciu odcedzić i zmielić dwa razy. Mak połączyć z roztopioną i wystudzoną margaryną. Następnie połączyć z resztą składników.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Ciasto drożdżowe rozwałkować i posmarować białkiem. Następnie wyłożyć na to masę makową.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Zwinięty makowiec piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.
Krok 4 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.09.2014 14:12
pysznie się prezentuje
monika141 08.09.2014 14:20
bardzo lubię makowca pychota
Grazyna0211 07.09.2014 17:45
też bardzo lubię taki makowiec
pestka 07.09.2014 14:39
uwielbiam makowca zawijanego
Bernadeta1 07.09.2014 14:07
bardzo smacznie wygląda
AnnieB 07.09.2014 13:44
Uwielbiam makowce
Kuchenka 07.09.2014 12:40
rewelacyjnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak