Makaronowe frytki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaronu świderki

    250 g
  • olej do smażenia

  • śmietankowego serka do smarowania pieczywa

    1 szt
  • troszke pieprzu

  • troszke słodka papryka

  • jogurt naturalny

    1,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotować odcedzić i poczekać aż ostygnie.
2. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucić makaron i smażyć na złoty kolor, jak frytki. Mieszać, żeby makaron się nie sklejał.
3. Gotowe frytki makaronowe wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp obficie mieszanką pieprzu, papryki i soli.
4. Oliwki posiekać i wymieszać dokładnie z jogurtem, serkiem i odrobiną pieprzu i soli do smaku.
5. Frytki podawać z dipem oliwkowym - na zimno lub na ciepło

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat