Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaronu świderki
250 g -
olej do smażenia
-
śmietankowego serka do smarowania pieczywa
1 szt -
troszke pieprzu
-
troszke słodka papryka
-
jogurt naturalny
1,5 szkl
Sposób przygotowania
2. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucić makaron i smażyć na złoty kolor, jak frytki. Mieszać, żeby makaron się nie sklejał.
3. Gotowe frytki makaronowe wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp obficie mieszanką pieprzu, papryki i soli.
4. Oliwki posiekać i wymieszać dokładnie z jogurtem, serkiem i odrobiną pieprzu i soli do smaku.
5. Frytki podawać z dipem oliwkowym - na zimno lub na ciepło
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się