Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem gorgonzola

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

makaron 400 g (ulubiony)
masło 1,5 łyżki
sól

Sos

ser pleśniowy typu gorgonzola 150 g
szałwia 6 listków
śmietana 12% 250 ml
pieprz zielony w zalewie 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 łyżka
Szafran nitki Prymat 1 g
brandy 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem gorgonzola

Sos : szafran rozpuściłem w gorącym mleku, wlałem do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewałem, stale mieszałem, do całkowitego roztopienia sera. Dodałem brandy, przyprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem al dente w osolonej wodzie, odcedziłem i wymieszałem. Polałem gorącym sosem gorgonzola.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.04.2015 21:16
szybkie i smaczne danie, pycha obiadek
IKrakowianka 12.04.2015 20:51
super jest taki makaron

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak