Makaron z kaparami i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dania dla zabieganych, czyli szybki makaron z kaparami, oliwkami. Do zrobienia w 15 minut :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    200 gramów
  • kapary całe Smak

    1 słoik
  • oliwki zielone Smak

    4 łyżki
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • szalotka

    1 sztuka
  • oliwa

    4 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotować al dente.

2. Na 2 łyżkach masła klarowanego, podsmażyć pokrojony drobno czosnek oraz cebulkę szalotkę (lub zwykłą cebulę)

3. Ugotowany makaron dorzucić na patelnię, dodać świeżo zmielony czarny pieprz. Jeśli makaron jest zbyt suchy, dodać odrobinę oliwy - (ok. 4 łyżki dobrej jakości oliwy). 

4. Na sam koniec dorzucić pokrojone oliwki i kapary. Jeśli masz w lodówce parmezan, możesz dodać kilka wiórków.

Prosty i szybki obiad dla zabieganych. Nie trzeba solić - bo kapary i oliwki mają lekko słonawy, wyrazisty smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat