Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
oliwa
cebula 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
passata pomidorowa 300 ml
ząbki czosnku 3 szt
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 szczypta
ser ricotta 250 g
makaron 400 g (ulubiony)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta

Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut.
Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 24.09.2017 00:55
Bardzo smaczne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak