Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron a'la carbonara

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron wstążki 250 gram
boczek parzony 200 gram
żółtko jajek 3 sztuki
ser mascarpone 250 gram
ser żółty 3 plastry
cebula biała 1 sztuka
oliwa do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
bazylia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron a'la carbonara

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu przez ok. 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 29.01.2014 10:26
Carbonara gości u mnie często, robię ją trochę inaczej, ale Twoja wersja też by mi smakowała :)
Katarzyna59 27.09.2013 20:30
smaczne jedzonko
malaczarna23 08.01.2013 09:07
uwielbiam
SmakChwili 04.12.2012 14:58
och.. ale to pyszne.. kremowy i delikatny sosik + konkretny smak boczku - to lubię ! :)
Simeo 04.12.2012 14:52
super
medi 04.12.2012 14:31
Uwielbiam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak