Majonezowo-ketchupowy kurczak w płatkach Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku. Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych. Do tego możemy podać ziemniaki, frytki czy inne dodatki oraz surówkę i mamy smaczny obiad.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • podudzia z kurczaka

    2 kilogramy

Marynata:

  • majonez

    4 łyżki
  • ketchup pikantny

    4 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    0.3 łyżeczka

Dodatkowo:

  • płatki kukurydziane

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podudzia umyć i osuszyć.

Dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na godzinę.
Potem każdy kawałek kurczaka panierować w płatkach i układać na blasze do pieczenia (u mnie taka z rusztem).

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut.

Podudzia podawać z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat