Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z ryżem i warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki główne

łosoś 2 filety
ryż 1 szklanka
kabaczek 1
marchewka 1
pietruszka zielona 1 garść

Przyprawy

sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z ryżem i warzywami

Ryż gotujemy w 3 razy większej ilości wody (1 szklanka ryżu w 3 szklankach wody) przez 15 minut (Najlepiej jest jednak przeczytać instrukcje gotowania na Waszym opakowaniu ponieważ może się różnić). Warzywa kroimy w taką samą kostkę, najlepiej średnią. Podsmażamy na łyżce oleju przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną. Podczas smażenia przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na około 20-25 minut. W ten sposób warzywa i ryż idealnie się połączą. Przed podaniem dodać posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni kładziemy papier do pieczenia a nim łososia skórą do patelni. Smażymy bez tłuszczu przez około 7 minut z każdej strony ( w zależności od grubości łososia, im grubszy łosoś tym dłużej należy go smażyć. Minimalny czas smażenia z każdej strony to 7 minut.) po 15 minutach można dodać masło i poczekać aż się rozpuści, dodając łososiowy maślany posmak. Podajemy z wcześniej zrobionym ryżem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 26.01.2017 12:19
Pyszny obiadek
ada.la 26.01.2017 11:44
pyszny obiadek
2milutka 26.01.2017 09:44
uwielbiam takie połączenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak