Łosoś w galarecie z różyczkami brokułów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najsmaczniejsza galareta wychodzi ugotowana na wywarze rybnym. Jest przy tym trochę pracy. Należy ugotować głowę i pozostałe części łososia po filetowaniu z dodatkiem warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego i odrobiny soli. Po ugotowaniu, całość przecedzamy wstępnie przez drobne sito i gotujemy filet, czyli łososia oczyszczonego z ości i pokrojonego w dużą kostkę przez 10 minut. Kostki łososia wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową i kładziemy na papierowy ręcznik kuchenny. Wywar klarujemy ubitym białkiem, przecedzamy przez gazę i dodajemy żelatynę. Można również pokrojoną rybę ugotować w bulionie warzywnym. Jest mniej pracy, no ale będzie się trochę różniła smakiem.
Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować w wywarze warzywnym, również wyjąć na papierowy ręcznik kuchenny. Niech obciekną.
Do podłużnej formy wlać na dno cienką warstwę żelatyny, odstawić do zastygnięcia, a następnie układać na przemian, kostkę łososia i różyczkę brokuła. Następną warstwę układamy, na łososiu brokuł, na brokule łosoś.
Całość zalewamy zimną galaretą i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretę z łososia wyjmujemy z formy i kroimy na grube plastry. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ ilość zależy od wielkości formy w której robimy galaretę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 10.10.2013 18:09
wygląda rewelacyjnie:)
Christopher 08.10.2013 00:07
Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ ilość zależy od wielkości formy w której robimy galaretę.
Maria 70 08.10.2013 00:01
Ekstra danie.Wygląda rewelacyjnie.
Barbara13 07.10.2013 19:48
Moje smaki :)
sara1 07.10.2013 09:15
pięknie i apetycznie wygląda
Ania321 07.10.2013 08:54
bardzo apetycznie wygląda :) A czemu w składnikach tylko łosoś?
Ela_K 07.10.2013 07:27
pięknie wygląda
babajaga1969 07.10.2013 06:37
pyszności jest
iwi 07.10.2013 06:05
Wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat