Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
chałwa
1/2 kg -
lody śmietankowe
1 litr -
rodzynki
kilka łyżek -
migdały siekane
kilka łyżek -
rum
1/3 szkl.
Przepis i sposób przygotowania Lody z chałwą
Lody wyjąć z zamrażarki i odstawić (w temperaturze pokojowej) na 15-20 minut, aby zmiękły.
W tym czasie dokładnie osączyć rodzynki i pokruszyć chałwę.
Do miękkich lodów dodać migdały (można je wcześniej podprażyć), rodzynki i pokruszoną chałwę.
Dokładnie wymieszać np. drewnianą łyżką - ponownie przełożyć do większego pojemnika (lub kilku mniejszych) i zamrozić.
Komentarze (4)