Lody z chałwą

Lody z chałwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chałwa

    1/2 kg
  • lody śmietankowe

    1 litr
  • rodzynki

    kilka łyżek
  • migdały siekane

    kilka łyżek
  • rum

    1/3 szkl.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Lody z chałwą

Rodzynki zalać rumem i pozostawić na kilka godzin do spęcznienia.
Lody wyjąć z zamrażarki i odstawić (w temperaturze pokojowej) na 15-20 minut, aby zmiękły.
W tym czasie dokładnie osączyć rodzynki i pokruszyć chałwę.
Do miękkich lodów dodać migdały (można je wcześniej podprażyć), rodzynki i pokruszoną chałwę.
Dokładnie wymieszać np. drewnianą łyżką - ponownie przełożyć do większego pojemnika (lub kilku mniejszych) i zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

edi 28.08.2012 23:15
mniam
safcia 22.08.2012 12:19
uwielbiam takie połączenia
Habibi 13.08.2012 16:08
Podobnie jak ja :) Wczoraj kupiłam kilogram chałwy, wczoraj pół kg dodałam do lodów, a dziś... kończę już pozostałą chałwę :)))
niedozywiona 13.08.2012 16:00
kocham chałwę i lody więc pewnie i ten przepis pokocham :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat