Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody z chałwą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chałwa 1/2 kg
lody śmietankowe 1 litr
rodzynki kilka łyżek
migdały siekane kilka łyżek
rum 1/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody z chałwą

Rodzynki zalać rumem i pozostawić na kilka godzin do spęcznienia.
Lody wyjąć z zamrażarki i odstawić (w temperaturze pokojowej) na 15-20 minut, aby zmiękły.
W tym czasie dokładnie osączyć rodzynki i pokruszyć chałwę.
Do miękkich lodów dodać migdały (można je wcześniej podprażyć), rodzynki i pokruszoną chałwę.
Dokładnie wymieszać np. drewnianą łyżką - ponownie przełożyć do większego pojemnika (lub kilku mniejszych) i zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 28.08.2012 23:15
mniam
safcia 22.08.2012 12:19
uwielbiam takie połączenia
Habibi 13.08.2012 16:08
Podobnie jak ja :) Wczoraj kupiłam kilogram chałwy, wczoraj pół kg dodałam do lodów, a dziś... kończę już pozostałą chałwę :)))
niedozywiona 13.08.2012 16:00
kocham chałwę i lody więc pewnie i ten przepis pokocham :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak