Leczo z wołowiną i ogórkami konserwowymi, DS XVI, odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Leczo z wołowiną i ogórkami konserwowymi, DS XVI, odc. 38

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Leczo jest po brzegi wypełnione różnokolorowymi warzywami, które wraz z odpowiednimi przyprawami nadają mu smaku i aromatu. Wypróbujcie przepis Doradcy Smaku na leczo z wołowiną i... ogórkami konserwowymi! To będzie pyszne! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • rostbef wołowy

    800 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka

Leczo:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • żółta papryka

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • wywar warzywny

    500 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • pomidory

    1 kg
  • passata pomidorowa

    250 ml
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • ogórki konserwowe Smak

    6 sztuk
  • kapary całe Smak

    2 łyżki

Do podania:

  • tymianek świeży

    kilka gałązek

Do smaku:

  • Sól w młynku Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Leczo z wołowiną i ogórkami konserwowymi, DS XVI, odc. 38

1. Rostbef wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby był w temperaturze pokojowej. Mięso nacieramy oliwą i doprawiamy suszonym oregano, a następnie w rękawie do pieczenia wkładamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 1-1,5 godziny.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek. Cukinię myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Obie papryki oraz cukinię kroimy w drobną kostkę.

3. W dużym garnku, w którym będziemy gotować leczo, rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy majeranek, mieszamy i chwilę podsmażamy.

4. Następnie wrzucamy papryki i cukinię, doprawiamy warzywa papryką węgierską i mieszamy całość.

5. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy je połową porcji bulionu z jarzyn, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

6. W tym czasie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i dodajemy do garnka wraz z passatą pomidorową. Składniki mieszamy, dodajemy suszone oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy kolejne 10-15 minut, aż pomidory się rozpadną.

7. Ogórki konserwowe kroimy w talarki i na koniec gotowania wraz z kaparami dodajemy do leczo.

 

Sposób podania:

Leczo możemy podać w dwóch odsłonach – wegetariańskiej bądź mięsnej, z kawałkami upieczonego rostbefu. Danie dekorujemy świeżym tymiankiem.

 

Doradca Smaku
Warzywa na leczo możemy pokroić zgodnie z naszymi upodobaniami. Jeśli lubimy większe kawałki, możemy pokroić paprykę i cukinię wg naszych preferencji. Świeże pomidory w leczo możemy również zastąpić pomidorami z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat