Lasagne wg Anies

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    1 opakowanie
  • sos pomidorowy

    500 ml
  • sos beszamelowy

    1 ml
  • parmezan starty

    200 gr
  • mięso mielone

    500 gr
  • Bazylia suszona Prymat

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

podsmażamy mięso mielone na odrobinie oleju. Dodajemy przyprawy i sól według uznania. Do podsmażonego mięsa dodajemy sos pomidorowy. Chwilę podgrzewamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu beszamelowego po czym układamy płaty lasagni, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Z mojego doświadczenia lepiej jest posypać serem pod koniec zapiekania, gdyż ser lubi się przypiec
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MC_S 21.07.2013 18:40
lazania, fantastyczna kompozycja i smaczna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat