Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne wg Anies

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 1 opakowanie
sos pomidorowy 500 ml
sos beszamelowy 1 ml
parmezan starty 200 gr
mięso mielone 500 gr
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oregano 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne wg Anies

podsmażamy mięso mielone na odrobinie oleju. Dodajemy przyprawy i sól według uznania. Do podsmażonego mięsa dodajemy sos pomidorowy. Chwilę podgrzewamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu beszamelowego po czym układamy płaty lasagni, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Z mojego doświadczenia lepiej jest posypać serem pod koniec zapiekania, gdyż ser lubi się przypiec
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MC_S 21.07.2013 18:40
lazania, fantastyczna kompozycja i smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak