Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lasagne wg Anies

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne
1 opakowanie
sos pomidorowy
500 ml
sos beszamelowy
1 ml
parmezan starty
200 gr
mięso mielone
500 gr
Bazylia suszona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
sól do smaku
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
oregano
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne wg Anies

podsmażamy mięso mielone na odrobinie oleju. Dodajemy przyprawy i sól według uznania. Do podsmażonego mięsa dodajemy sos pomidorowy. Chwilę podgrzewamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu beszamelowego po czym układamy płaty lasagni, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Z mojego doświadczenia lepiej jest posypać serem pod koniec zapiekania, gdyż ser lubi się przypiec
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MC_S 21.07.2013 18:40
lazania, fantastyczna kompozycja i smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak