Kurczak zapiekany w porach

Kurczak zapiekany w porach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Brak Wam pomysłu na obiad? Sięgnijcie po niezwykle prosty w przygotowaniu przepis na kurczaka zapiekanego w porach i zachwyćcie się smakiem delikatnego mięsa z dodatkiem wyrazistego w smaku pora.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pałki z kurczaka

    6 sztuk
  • pory

    3 sztuki
  • śmietana 18%

    2 sztuki
  • szalotka

    2 pęczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • oliwa

  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • tymianek świeży

  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

1. W dużej misce marynujemy udka w sosie z oliwy, przyprawy do kurczaka, tymianku, soli i pieprzu.

2. Następnie wstawiamy kurczaka do lodówki na 40 minut.

3. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło wraz olejem. Podsmażamy pokrojony drobno czosnek oraz szalotkę. Pora myjemy i kroimy w talarki. Smażymy przez 2-3 minuty następnie podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

4. Na oddzielnej patelni podsmażamy zamarynowne pałki kurczaka.

5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni

6. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i układamy w nim obsmażone pałki kurczaka.

7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.

 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat