Kurczak z ciemnego piwa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • piwo ciemne

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z ciemnego piwa foto
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Krok 2 - Kurczak z ciemnego piwa foto
Do przeciśniętego czosnku dodajemy: sól, pieprz, majeranek i paprykę. Ucieramy.
Krok 3 - Kurczak z ciemnego piwa foto
Tak przygotowaną pastą nacieramy kurczaka i pozostawiamy w lodówce na noc.kurczak najlepiej żeby ważył około 1,5 kg.
Krok 4 - Kurczak z ciemnego piwa foto
Z butelki z piwem zmywamy wszystkie etykiety, otwieramy piwo.
Krok 5 - Kurczak z ciemnego piwa foto
Zamarynowanego kurczaka nakładamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała. pieczemy w 18 stopniach przez około 1,5 godziny. piwo podczas pieczenia wylewa się z butelki i nawilża kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 08.05.2016 11:16
musi pysznie smakować
stokrotka 29.03.2016 20:30
Tak oczywiście moja pomyłka temperatura to 180 stopni Celsjusza
mysza75 28.03.2016 13:25
uwielbiam takiego kurczaka
Babeczka35 27.03.2016 21:29
Pyszne mięsko:)
olkaaa 27.03.2016 21:13
muszę zrobić
agnieszka214 27.03.2016 18:02
Miesko naprawdę pycha
mirosława4 27.03.2016 17:37
on chyba ma się piec w 180 st. a nie w 18-stu ?
mirosława4 27.03.2016 17:36
smaczne mięsko
Motorek 27.03.2016 11:25
bardzo dobre
bryndzia93 27.03.2016 10:46
Pyszny kurczak :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat