Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczka
500 gramów -
oliwa
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek -
sok pomarańczowy
5 łyżek -
sok z cytryny
2 łyżki -
mięta posiekana
1/4 szklanka -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
cukier
1/2 łyżeczki -
Kurczak z grilla Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Kurczak w marynacie z pomarańczy i mięty
Marynata:
1. Mieszamy oliwę, czosnek, sok z pomarańczy oraz z cytryny, cukier i przyprawy.
2. Dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy posiekaną miętę i jeszcze raz mieszamy.
Kurczak:
1. Podziel pierś z kurczaka na 4-5 części.
2. Umieść je w szklanym lub plastikowym naczyniu z przykryciem.
3. Pokryj w całości i równomiernie marynatą, a następnie umieść w lodówce na min. 1,5h.
Grillowanie:
1. Osącz mięso z marynaty.
2. Rozgrzej ruszt.
3. Piecz je na rozgrzanym ruszcie ok 6-8 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując powierzchnię mięsa resztkami marynaty.
4. Pozdawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze (0)