Kurczak w marynacie z pomarańczy i mięty

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pomysł na kurczaka z grilla, do którego zamiast klasycznej marynaty z cytryną, wykorzystamy sok z pomarańczy. Delikatne mięso drobiowe, w połączeniu z orzeźwiającym smakiem pomarańczy i mięty. To będzie prawdziwy hit!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczka

    500 gramów
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok pomarańczowy

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • mięta posiekana

    1/4 szklanka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • Kurczak z grilla Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:

1. Mieszamy oliwę, czosnek, sok z pomarańczy oraz z cytryny, cukier i przyprawy. 

2. Dokładnie mieszamy.

3. Dodajemy posiekaną miętę i jeszcze raz mieszamy.  

 

Kurczak:

1. Podziel pierś z kurczaka na 4-5 części.

2. Umieść je w szklanym lub plastikowym naczyniu z przykryciem.

3. Pokryj w całości i równomiernie marynatą, a następnie umieść w lodówce na min. 1,5h. 

 

Grillowanie:

1. Osącz mięso z marynaty.

2. Rozgrzej ruszt.

3. Piecz je na rozgrzanym ruszcie ok 6-8 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując powierzchnię mięsa resztkami marynaty. 

4. Pozdawaj z ulubionymi dodatkami. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat