Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany kurczak w marynacie z pomarańczy i mięty
Zachwyć się nowym, egzotycznym i bardzo ciekawym smakiem grillowanego kurczaka! Przed wrzuceniem mięsa na ruszt posmaruj je specjalną marynatą składającą się z soku pomarańczowego, soku z cytryny, czosnku, przypraw oraz listków mięty.
Z tego przepisu dowiesz się krok po kroku:
- jak przygotować wyjątkową marynatę do grilla?
- jak przygotować mięso drobiowe?
- jak najlepiej grillować kurczaka?
Marynata:
1. Połącz oliwę, czosnek, sok z pomarańczy oraz z cytryny, cukier i przyprawy.
2. Dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz wymieszaj.
Kurczak:
1. Podziel pierś z kurczaka na 4-5 części.
2. Umiesć mięso w szklanym lub plastikowym naczyniu z przykryciem.
3. Pokryj w całości i równomiernie marynatą, przykryj, a następnie umieść w lodówce na minimum 1,5 h.
Grillowanie:
1. Odsącz mięso z marynaty.
2. Rozgrzejruszt.
3. Piecz kurczaka na rozgrzanym ruszcie ok 6-8 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując powierzchnię mięsa resztkami marynaty.
4. Podaj z ulubionymi dodatkami.