Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak imbirowy z miodem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 600 g
imbir starty 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
kukurydza w puszce 1 szt.
miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
olej do smażenia 3 łyżki
ryż basmati 1 szklanka

Przyprawy

kolendra mielona 1 łyżka
gorczyca mieloa 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
sól do smaku 1 łyżeczka

Porada

Ryż gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak imbirowy z miodem

Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki.
Korzeń imbiru oskrobać łyżeczką ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie plasterki.
Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić.
Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę.
Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut.
Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi, dusić pod przykryciem około 8 minut.
Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy.
Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati).
Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać go również zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się, gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 04.10.2016 20:43
Smaczne danie
w mojej kuchni 04.10.2016 15:41
pyszne jedzonko
Małgorzata92 04.10.2016 15:08
Super danie :)
Agnieszka-87-25 04.10.2016 14:50
ależ dobroci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak