Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak imbirowy z miodem
Korzeń imbiru oskrobać łyżeczką ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie plasterki.
Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić.
Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę.
Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut.
Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi, dusić pod przykryciem około 8 minut.
Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy.
Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati).
Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać go również zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się, gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wymieszać.