Kryzysy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2szklanki
  • woda ciepła

  • sól

składniki

  • ziemniaki

    1,5kg
  • cebula

    2szt
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kryzysy  foto
Ciasto zagniatamy jak na pierogi.
Ziemniaki obieramy, zetrzeć na tartce, cebule kroimy w drobną kostkę ze smażyć na oleju posolić popieprzyć i dodać ziemniaki (smażyć około 20minut na małym ogniu.) Ciasto rozwałkować i posmarować farszem na połowie ciasta.
Krok 2 - Kryzysy  foto
Zwijać ja na kopytka w rulonik. Nadmiar ciasta odcinam nożem.
Krok 3 - Kryzysy  foto
Rulon delikatnie ugniatam z wierzchu i wycinam kryzysy na kształt kopytek. Gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oliwy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
NatalkaC 17.03.2015 11:32
można tak powiedzieć kopytka z ziemniaczanym farszem. W ciasto do pierogów zawijamy smażone ziemniaki.
Lucan 16.03.2015 19:07
czy to są kopytka?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat