Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kryzysy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2szklanki
woda ciepła
sól

składniki

ziemniaki 1,5kg
cebula 2szt
olej do smażenia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kryzysy

Kroki postępowania

1
Ciasto zagniatamy jak na pierogi.
Ziemniaki obieramy, zetrzeć na tartce, cebule kroimy w drobną kostkę ze smażyć na oleju posolić popieprzyć i dodać ziemniaki (smażyć około 20minut na małym ogniu.) Ciasto rozwałkować i posmarować farszem na połowie ciasta.
Krok 1 - Kryzysy  foto
2
Zwijać ja na kopytka w rulonik. Nadmiar ciasta odcinam nożem.
Krok 2 - Kryzysy  foto
3
Rulon delikatnie ugniatam z wierzchu i wycinam kryzysy na kształt kopytek. Gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oliwy.
Krok 3 - Kryzysy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 17.03.2015 11:32
można tak powiedzieć kopytka z ziemniaczanym farszem. W ciasto do pierogów zawijamy smażone ziemniaki.
Lucan 16.03.2015 19:07
czy to są kopytka?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak