Przepis i sposób przygotowania na: KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM
wysmarowuję masłem i obficie wysypuję mielonym lnem.
Wypełniam foremki owocami do połowy. Wsypuję cukier
- podczas pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury,
agrest staje się bardzo kwaśny.
Płatki wsypuję do miski, rozcieram z masłem na kruszonkę.
Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo
zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę.
Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być
wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni.
Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając,
by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki".
Dla ozdoby można posypać grubym cukrem.
Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni
i piekę ok. 30 minut (40 minut - termoobieg).