Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik korzenny brata Józefa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spirytusu 95% 1 litr
miodu 1/2 litra
wody 1/2 litra
cynamonu 1 kawałek
Goździki całe Prymat 5 szt
piórek muszkatołowego kwiatu kilka szt
ziaren angielskich 5 szt
laski wanilii 1/2 szt
skórek pomarańczowych 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik korzenny brata Józefa

Miód w rondlu z korzeniami przyrumień, ale bez pomarańczowej skórki. Zatym wodą miód podlej, zagotuj. Jak z ognia zestawiwszy, spirytusu koniecznie dolej, więcej nie gotuj. Bez zwlekania zatem do dużej karafy z pomarańczową skórką wlej, zatkaj co siła, żeby szpar nie było. Odstaw na dzień jeden, poczym do butli czysty krupnik zlej, a męty bibułką przesączywszy, wszystko razem gościom podaj, jak wedle wole będzie: na chłodno albo na zimno

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak