kruche z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    5 łyżek
  • żółtko jajek

    2
  • masa: żóltka

    3
  • białko

    2
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    0,5 szklanki
  • migdały

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać masło i cukier. Wymieszać aż powstaną grudki. Następnie dodać żółtka. Całość zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować 2 placki. Przygotować masę: żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodać pianę z białek. I powoli wsypać pozostały cukier. Bakalie oprószyć mąka i starannie wymieszać z masą. Rozsmarować ją na jednym placku przykrywając drugim. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Udekorować według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara/zuza22_85 13.12.2011 14:45
proste i smaczne
Kate131 21.12.2010 11:59
pysznosci
Krzysztof42 19.10.2010 14:52
kruche jest dobre a bakalie jeszcze lepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat