Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem
Farsz: Mięso z kurczaka wcześniej gotujemy – ja najczęściej gotuję zupę rosołową na mięsie a potem wykorzystuje ugotowane mięso do farszu. Ugotowane mięso mielimy w malakserze ( jeśli mam marchew i pietruszkę z rosołu to dodaję do mielenia z mięsem również warzywa ( po 1 sztuce). Na patelni podsmażyć (na oleju ) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zmielone mięso i lekko poddusić razem z cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Musi być dobrze przyprawione ; ja dodaję jeszcze łyżeczkę maggi.
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Następnie na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu, rozsmarować i zawijać krokiet . Krokiety podsmażyć na patelni.