Krokiety z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda gazowana

    1 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanka
  • pierś kurczaka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Farsz: Mięso z kurczaka wcześniej gotujemy – ja najczęściej gotuję zupę rosołową na mięsie a potem wykorzystuje ugotowane mięso do farszu. Ugotowane mięso mielimy w malakserze ( jeśli mam marchew i pietruszkę z rosołu to dodaję do mielenia z mięsem również warzywa ( po 1 sztuce). Na patelni podsmażyć (na oleju ) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zmielone mięso i lekko poddusić razem z cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Musi być dobrze przyprawione ; ja dodaję jeszcze łyżeczkę maggi.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu, rozsmarować i zawijać krokiet . Krokiety podsmażyć na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 25.09.2012 14:49
i barszczyk do krokietów...
adamekpa 25.09.2012 13:35
pycha
angelika14 25.09.2012 12:57
uwielbiam krokiety z mięsem pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat