Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa rozkosz :)
5 jaj
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczane
2 łyzki mąki tortowej
3 łyżki amareto
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Masa ;
3 żótka
500 g serka mascarpone
200 g cukru
300 ml śmietany 36 %
2 łyżeczki zelatyny
100 ml amaretto
kakao
Wykonanie ;
Białka ubijamy na puch , dodajemy żółtka z cukrem , a na koniec obie mąki z proszkiem na koniec amaretto 3 łyżki ,pieczemy na dużej blaszce z piekarnika , bo potem przetniemy ciasto na 3 równe części .
Masa;
żelatynę namaczamy w amaretto i odstawiamy , po czym lekko podgrzewamy i i mieszamy , studzimy .
Mascarpone ucieramy na gładko z cukrem pudrem
Śmietanę ubijamy na sztywno w osobnej misce
Zółtka ucieramy nad parą z cukrem 100 g ,aż do uzyskania gęstej masy .
Teraz do żółtek dodajemy serek utarty , delikatnie mięszamy , następnie dodajemy ubitą śmietanę , na koniec amaretto z żelatyną .
Biszkopt przekrajamy na 3 równe płaty mi wyszły po 12 cm , odmierzałam metrem by były równe ,smarujemy masą ok 1 cm grubosć , na to sypiemy kakao i dajemy biszkopt i znów masa i kakao , na wierzch zrobiłam dekoratorem ładne gwiazdki ;)
,