Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "snickers" Pyzy
Biszkoptowe ciasto snickers jest puszyste, przełożone kremem karpatkowym, masą karmelową i orzechami. To dość pracochłonne i czasochłonne ciasto, ale wynagradza smakiem.
Biszkopt:
Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Żółtka bardzo dokładnie utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puch, dodając stopniowo 6 łyżek wody. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i 1/4 szkl. cukru. Ubitą pianę wyłożyć na utarte żółtka, dodać mąkę i skórkę cytrynową, i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć do dużej tortownicy albo blaszki [35-25cm]. Piec ok.15 min. 180 st. Po ostudzeniu przekroić poziomo na pół.
Kremy do biszkoptowego ciasta snickers:
Krem karpatkowy (kupny)
Krem przygotowujemy miksując gotowy, kupny krem z kostką miękkiego masła.
Krem karmelowy
Puszkę (zamkniętą) mleka skondensowanego słodzonego zalewamy zimną wodą w garnku, tak aby cała puszka była przykryta i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godz. Puszkę mleka otwieramy dopiero, gdy wystygnie.
Polewa czekoladowa:
Roztapiamy masło, czekoladę i mieszamy z mlekiem.
Składanie ciasta:
Połową masy karmelowej smarujemy jedną część biszkoptu i posypujemy orzeszkami ziemnymi, na to krem karpatkowy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą masy karmelowej, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy rozpuszczoną z masłem i mlekiem czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.