Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z sosem
Jaki sos do koletów ziemniaczanych będzie najlepszy? Według mnie sos przygotowany z pieczarek podsmażonych razem z cebulką. Gotowy sos pieczarkowy koniecznie należy zagęścić i posypać posiekaną świeżą natką pietruszki lub suszoną. To natka pietruszki nada sosowi aromatu i podbije naturalny walory smakowe pieczarek.
Oczywiście pieczarki możesz zastąpić leśnymi grzybami (o ile takie masz w domu).
A Ty z jakim sosem podajesz kotleciki ziemniaczane?
Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w wodzie z solą odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną (aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy 2 szklanki wody wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 10 minut doprawiamy: solą pieprzem, czosnkiem granulowanym. Do szklanki wlewamy 1/4 szklanki wody, śmietanę dodajemy łyżkę mąki pszennej mieszamy i zagęszczamy sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną.