Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z sosem
Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w wodzie z solą odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
2.
Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy 2 szklanki wody wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 10 minut doprawiamy :solą pieprzem, czosnkiem granulowanym. Do szklanki wlewamy 1/4 szklanki wody, śmietanę dodajemy łyżkę mąki pszennej mieszamy i zagęszczamy sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną.