Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulką
Są dania, które potrafią przekonać swoją prostotą i niebywałym smakiem. Do takich przepisów należy przepis na kotlety ziemniaczane z boczkiem. Kilka prostych składników, połączonych ze sobą, obtoczonych w bułce i usmażonych na oleju daje niesamowity efekt smakowy.
Kiedy przygotowuje ten przysmak? Zawsze wtedy, gdy z obiadu zostanie zbyt wiele ziemniaków i szkoda je zmarnować. Kolejnego dnia wykorzystuje nadmiar tych ziemniaków i robię te pyszne kotlety ziemniaczane. Dodaje do nich aromatyczny boczek, bo w takim wydaje smakują mi najlepiej.
Z czym podawać kotlety ziemniaczane z boczkiem? Solo, z ulubionym sosem, bukietem surówek lub ... ogórkiem kiszonym!
1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, bułkę tartą, jajko, doprawić solą i wymieszać.
2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać do ziemniaków i wymieszać.
3. Z powstałej masy formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W AIR FRYERZE:
Przygotowane, uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej i spryskać olejem z obu stron. Wstawić do frytkownicy na 190 stopni na 10 minut. Po tym czasie obracamy kotlety i pieczemy jeszcze 10 minut.