Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulką

4.7
(20)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Kotlety ziemniaczane z boczkiem to przepis, który warto wypróbować. Są chrupiące, nieziemsko aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Sprawdź ten przepis, aby się o tym przekonać!

Składniki:

ziemniaki ugotowane
500 gramów
mąka pszenna
3 łyżki
jajko
1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
boczek
200 gramów
cebula
1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej
do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania

Porada

Kotlety można zrobić z samych ziemniaków, a boczek można zastąpić kiełbasą lub pieczarkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Są dania, które potrafią przekonać swoją prostotą i niebywałym smakiem. Do takich przepisów należy przepis na kotlety ziemniaczane z boczkiem. Kilka prostych składników, połączonych ze sobą, obtoczonych w bułce i usmażonych na oleju daje niesamowity efekt smakowy. 

Kiedy przygotowuje ten przysmak? Zawsze wtedy, gdy z obiadu zostanie zbyt wiele ziemniaków i szkoda je zmarnować. Kolejnego dnia wykorzystuje nadmiar tych ziemniaków i robię te pyszne kotlety ziemniaczane. Dodaje do nich aromatyczny boczek, bo w takim wydaje smakują mi najlepiej. 

Z czym podawać kotlety ziemniaczane z boczkiem? Solo, z ulubionym sosem, bukietem surówek lub ... ogórkiem kiszonym!

 

1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, bułkę tartą, jajko, doprawić solą i wymieszać.

2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać do ziemniaków i wymieszać.

3. Z powstałej masy formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W AIR FRYERZE:

Przygotowane, uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej i spryskać olejem z obu stron. Wstawić do frytkownicy na 190 stopni na 10 minut. Po tym czasie obracamy kotlety i pieczemy jeszcze 10 minut. 

Jeśli ten przepis Ci się spodobał to koniecznie sprawdź także te: kotlety ziemniaczane, kotlety ziemniaczane z pieczarkami i kotlety z brokuła i ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Facet 29.08.2022 19:59
Niestety boczek wewnątrz kotletów nie wytopi się bo temp. wewnątrz jest maks.100 % (90 zazwyczaj) a boczek sie topi w minimum 110.Boczek będzie taki jak był .
Doradca Smaku 30.08.2022 10:15
zgadza się! dlatego w przepisie jest mowa o tym, aby boczek najpierw podsmażyć na patelni zanim zostanie wymieszany z ziemniakami. pozdrawiam, Doradca Smaku
dodi 06.11.2014 14:02
muszę zrobić
pajbek 06.11.2014 13:11
Dla mnie pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak