Kotlety jajeczne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

6 sztuk

  • jajko ugotowane na twardo

    6 sztuk
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1-2 sztuki
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju.
Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera.
(Wolę tą pierwszą wersję.)
Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.)
Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażyć na rumiano - z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Diana Rusiłowicz
Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 09:07
Też takie robie.
jejkuchnia 30.11.2017 09:09
Też robię. :)
Jagódka17 29.11.2017 17:01
Smak dzieciństwa
Bożena Matuszczyk 28.11.2017 23:13
Ja również często robię takie kotleciki.;)
Bernadeta1 28.11.2017 20:37
bardzo smaczne, często takie robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat