Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jajeczne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6 sztuk

jajko ugotowane na twardo 6 sztuk
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 sztuki
sól i pieprz

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Porada

Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczne


Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju.
Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera.
(Wolę tą pierwszą wersję.)
Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.)
Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażyć na rumiano - z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:07
Też takie robie.
jejkuchnia 30.11.2017 09:09
Też robię. :)
Jagódka17
Jagódka17 29.11.2017 17:01
Smak dzieciństwa
Bożena Matuszczyk 28.11.2017 23:13
Ja również często robię takie kotleciki.;)
Bernadeta1 28.11.2017 20:37
bardzo smaczne, często takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak