Kotlety jajeczne z ciecierzycą z sosem grzybowym

Kotlety jajeczne z ciecierzycą z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli szukacie wegetariańskiej alternatywy dla kotletów - koniecznie sięgnijcie po przepis na kotlety jajeczne z sosem grzybowym z przepisu Kucharka.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo

    4 sztuki
  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy

    200 g
  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • roztarte ząbki czosnku

    2 sztuki
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    4 sztuki
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    1 łyżka
  • otręby

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • Sos grzybowy Kucharek

    1/2 litra
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • olej rzepakowy do smażenia

  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlety jajeczne z ciecierzycą z sosem grzybowym

 

1. Sos grzybowy Kucharek przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu .

2. Do dużej miski trzemy na tarce jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem ciecierzycę, szczypiorek, otręby, cebulę, czosnek, jajko, suszone pomidory, dokładnie mieszamy doprawiając do smaku przyprawą do potraw Kucharek.   

3. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko ugniatamy i obtaczamy w bułce tartej.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Kotlety podajemy z aromatycznym sosem grzybowym.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat