Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koszyczki z lasagne

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko zimne 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Kolendra cała Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
makaron na lasagne 12 sztuk
parmezan starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczki z lasagne

Mięso

1. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę. Smaż 1-2 minuty.

2. Dodaj mięso i smaż dalej. Kiedy mięso zmieni kolor na jasno-brązowy, dodaj "Przysmak Denisa" (u mnie w przepisach) sam albo koncentrat pomidorowy. Szczerze polecam jednak mój mały dodatek, który bardzo odmienia mięso mielone. Smaż 5-7 minut.

3. Na koniec dodaj do smaku pieprz, sól i kolendrę.

Sos beszamelowy

1. Rozpuść masło na patelni.

2. Dodaj mąkę - energicznie mieszaj.

3. Kiedy masa lekko się zarumieni, dodaj powoli mleko (Uwaga! Będzie bardzo parować). Bardzo ważne jest bardzo szybko mieszać masę, aby nie porobiły się grudki. Dla mnie niezastąpiona staje się tu trzepaczka do sosów i piany.

4. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje - 1-3 minuty.

5. Zdejmij z ognia i dopraw przyprawami.

Makaron

1. Do gotującej, osolonej wody włóż płaty do lasagne. Ważne, aby gotować w dużym garnku i nie wkładać wszystkich płatów od razu, ponieważ się posklejają. Aby dodatkowo zabezpieczyć się przed sklejeniem makaronu dolej do gotującej wody 1 łyżkę oliwy lub oleju.

2. Gotuj około 3 minuty. Odcedź i polej zimna wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Koszyczki

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

2. Silikonowe foremki (na duże muffiny) wyłóż 1 płatem makaronu.

3. Do środka włóż mięso i polej sosem beszamelowym, posyp serem.

4. Na to połóż drugi płat makaronu tym razem tak, aby powstał krzyż z obu płatów.

5. Znów dodaj mięso, polej sosem i posyp serem.

6. Piecz 25-30 minut, aż ser będzie lekko brązowy.

Końcówki makaronu mogą się zbyt szybko przysmażyć, wiec warto po kilku minutach położyć na wierzch matę silikonową albo folię aluminiową.

Podawaj ciepłe. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 02.02.2013 20:23
ciekawe podanie lazanii :)
agnieszkalider 27.01.2013 22:16
rewelacja
Hanna10 16.01.2013 12:12
super:))
manaika 15.01.2013 12:12
super się zapowiada
cukiereczek 15.01.2013 10:10
pycha
dwa pokoje z kuchnią 15.01.2013 09:39
SPRYTNE!!
Monika111 15.01.2013 09:23
Ale super! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak