Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z aronii

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1 kg
woda 1/2 szkl
cukier 20 dag
jabłka 50 dag
gruszki 50 dag
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z aronii

Aronię płuczemy, zalewamy wodą aby była cała zakryta, zagotowujemy a następnie odcedzamy na sicie. 1/2 szklanki wody mieszamy z cukrem i zagotowujemy dodajemy aronię i gotujemy około 10 minut. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Owoce dodajemy do aronii i smażymy 15 minut, dodajemy kwasek cytrynowy i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy nakrętki odwracamy do góry dnem zostawiamy tak do następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak