Konfitura z aronii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • aronia

    1 kg
  • woda

    1/2 szkl
  • cukier

    20 dag
  • jabłka

    50 dag
  • gruszki

    50 dag
  • kwasek cytrynowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Aronię płuczemy, zalewamy wodą aby była cała zakryta, zagotowujemy a następnie odcedzamy na sicie. 1/2 szklanki wody mieszamy z cukrem i zagotowujemy dodajemy aronię i gotujemy około 10 minut. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Owoce dodajemy do aronii i smażymy 15 minut, dodajemy kwasek cytrynowy i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy nakrętki odwracamy do góry dnem zostawiamy tak do następnego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat