Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot rabarbarowy z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 600 g,
truskawki 300 g,
cukier 6 łyżek,
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot rabarbarowy z truskawkami

Rabarbar, truskawki, cukier i wodę umieścić w 3 litrowym garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka.
Rabarbar oczyścić , umyć, odkroić końcówki, a resztę pokroić w większe kawałki (około 2 cm).
Włożyć do wiekszego garnka.
Dodać odszypułkowane i umyte truskawki, zalać wodą tak, aby zakrywała owoce ok. 2 - 3 cm. Dodać cukier, wymieszać.
Następnie doprowadzić do zagotowania i gotować około 30 minut, aż owoce staną się prawie rozgotowane.
Dosłodzić według swojego uznania.
Kompot można przelać ( odcedzić ) przez sitko jeżeli ktoś nie lubi owoców.
Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.06.2017 23:01
Dobry kompot.
Bernadeta1 01.06.2017 17:46
moje ulubione połączenie, pyszny kompocik
anka1988 01.06.2017 12:28
u nas taki kompot to podstawa w lecie
Renataj 31.05.2017 22:51
Idealny na upalne dni:)
misia123410 31.05.2017 13:17
same pysznośći
gosia56 31.05.2017 12:37
dobry kompocik;)
Bożena Matuszczyk 31.05.2017 11:27
Dziękuję;)
mirosława4 31.05.2017 10:48
dawno nie piłam
Wacław 31.05.2017 09:41
bardzo smaczny :-)
IZABELA29 31.05.2017 09:26
Gajny o smaczny
Róża1 31.05.2017 06:49
bardzo smaczny kompocik !!
Krzysztof15 31.05.2017 06:10
pyszny kompocik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak