Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kompot gruszkowy

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki
1,5 kg
woda
2 litry
cukier
2 szklanki
sok z cytryny
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot gruszkowy

Gruszki myjemy , obieramy i kroimy w ćwiartki. Moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny by gruszki nie ciemniały. Wodę gotujemy z cukrem , Gruszki układamy do wyparzonych słoików zalewamy syropem cukrowym. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 02.10.2013 18:28
świetny kompot
pestka 02.10.2013 09:18
najbardziej lubię wyjadać gruszki z takiego kompotu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak