Kompot gruszkowy

Kompot gruszkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1,5 kg
  • woda

    2 litry
  • cukier

    2 szklanki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kompot gruszkowy

Gruszki myjemy , obieramy i kroimy w ćwiartki. Moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny by gruszki nie ciemniały. Wodę gotujemy z cukrem , Gruszki układamy do wyparzonych słoików zalewamy syropem cukrowym. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

malina 02.10.2013 18:28
świetny kompot
pestka 02.10.2013 09:18
najbardziej lubię wyjadać gruszki z takiego kompotu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat