Kompot gruszkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1,5 kg
  • woda

    2 litry
  • cukier

    2 szklanki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki myjemy , obieramy i kroimy w ćwiartki. Moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny by gruszki nie ciemniały. Wodę gotujemy z cukrem , Gruszki układamy do wyparzonych słoików zalewamy syropem cukrowym. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malina 02.10.2013 18:28
świetny kompot
pestka 02.10.2013 09:18
najbardziej lubię wyjadać gruszki z takiego kompotu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat