Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot gruszkowo-korzenny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier brązowy do smaku
goździki mielone do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
Kardamon mielony Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
woda gorąca 2 litry
cytryna

Porada

Kompot jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Można go pić na ciepło i na zimno. *Imbir mielony można zastąpić plasterkami świeżego. *Odcedzone owoce można podać dzieciom jako deser z dodatkiem bakalii i odrobiny miodu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot gruszkowo-korzenny

Gruszki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i skropić sokiem z cytryny.
Dodać zmielone przyprawy korzenne do smaku i cukier. Wszystko wymieszać i odstawić na godzinę pod przykryciem.
Zagotować w dużym garnku 2 litry wody i do gorącej włożyć utarte gruszki. Nakryć pokrywką i ogrzewać na minimalnym płomieniu przez 20-25 minut.
Pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Przecedzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak