Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy omlet

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzybów 5 szt
pomidorów 2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 peczek
pędów bambusa z puszki 150 g
jaj 8 szt
soli 1/2 łyżeczki
miodu 1/2 łyżeczki
sosu sojowego 1 łyżeczka
sleju sojowego 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy omlet

Grzyby moczyć 20 minut w letniej wodzie. Potem usunąć trzony i pokroić kapelusze na cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dymkę oczyścić i umyć; szczypior pokroić na kawałki dłg 4cm. Osączone z zalewy kiełki bambusa pokroić na cienkie paski.
Jajka roztrzepać w misce. Dodać sól, miód oraz sos sojowy i ubijać tak, aby do masy dostało się jak najwięcej powietrza. Wymieszać z pomidorami, dymką, pędami bambusa i grzybami. na dwóch patelniach roztopić po 1 łyżce oleju i wlać po pół masy jajecznej. Omlety smażyć ma małym ogniu po 5-7 minut, aż masa się zetnie, od czasu do czasu unosząc bokiem patelnię i podważając omlety z jednej strony, żeby masa jajeczna spłynęła na dno. Gotowe omlety przekroić na pół i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 13.01.2013 18:51
mmm widze troche orientalnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak