Kolorowa zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

  • brokuły

  • papryka czerwona

  • cebula

  • ser żółty

  • cukinia

  • pomidor

  • koperek

  • masło

  • mleko 2 %

  • mąka

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Brokuła podzieliłam na nieduże różyczki. Obgotowałam w osolonej wodzie ok. 10 minut.
2. Ugotowałam drobny makaron. Nadają się muszelki, kolanka, falbanki. Nie należy używać zbyt drobnego makaronu, ponieważ może zginąć w zapiekance.
3. Podsmażyłam cebulę, cukinię, paprykę do średniej miękkości. Pod koniec dodałam pokrojonego pomidora i koperek. Pomidora, tak jak i wszystkie kwaśne składniki dodajemy na końcu. Osoliłam.
4. Czas na czosnkowy sos beszamelowy. Na gorącej patelni rozpuściłam 5 łyżek masła. Kiedy masło się rozpuściło, wsypałam 3 łyżki mąki. Po ok. 2 minutach zaczęłam powoli dolewać mleko jednocześnie mieszając. Dolewałam tyle mleka, aż uzyskałam konsystencję sosu. Kiedy był gotowy dodałam granulowany czosnek.
W naczyniu do zapiekania ułożyłam naprzemian warstwy warzywne i makaronowe. Na koniec wylałam sos. Zapiekałam 30 minut w 180 stopniach. Na 5 minut przed końcem zapiekania posypałam tartym żółtym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat