Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy deser ryżowy z wanilią

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
mleko 3,2% 3 szklanki
laska wanilii 1/2 szt
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 3 łyżki
masło 1 łyżka
cukier do smaku
dżem
mus owocowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy deser ryżowy z wanilią

Odważony ryż wsypujemy do garnka z dodatkiem mleka, wiórków kokosowych, rozciętej i wydrążonej laski wanilii (dodajemy zarówno ziarenka jak i sama laskę) oraz szczypty soli. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając aż do momentu gdy ryz będzie miękki. Jeśli całe mleko wyparuje a ryz nadal będzie twardawy możemy dodać niewielka ilość wody. Ugotowany pudding dosładzamy do smaku i dodajemy łyżeczkę masła. Dokładnie mieszamy. Serwujemy z kleksikiem z ulubionego dżemu, frużeliny lub musu owocowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 07.03.2014 18:16
Fajny deser
as28 07.03.2014 11:57
mniam mniam
Wiktoria29 07.03.2014 11:39
jak dla mnie dobry nie tylko jako deser ale też na śniadanie
Romanowka 07.03.2014 11:08
rewelacyjny deser!
jowant 07.03.2014 11:03
oj an pewno bardzo smaczny :)
slonko888 07.03.2014 10:54
ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak