Kokosowy deser ryżowy z wanilią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • mleko 3,2%

    3 szklanki
  • laska wanilii

    1/2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    do smaku
  • dżem

  • mus owocowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odważony ryż wsypujemy do garnka z dodatkiem mleka, wiórków kokosowych, rozciętej i wydrążonej laski wanilii (dodajemy zarówno ziarenka jak i sama laskę) oraz szczypty soli. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając aż do momentu gdy ryz będzie miękki. Jeśli całe mleko wyparuje a ryz nadal będzie twardawy możemy dodać niewielka ilość wody. Ugotowany pudding dosładzamy do smaku i dodajemy łyżeczkę masła. Dokładnie mieszamy. Serwujemy z kleksikiem z ulubionego dżemu, frużeliny lub musu owocowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 07.03.2014 18:16
Fajny deser
as28 07.03.2014 11:57
mniam mniam
Wiktoria29 07.03.2014 11:39
jak dla mnie dobry nie tylko jako deser ale też na śniadanie
Romanowka 07.03.2014 11:08
rewelacyjny deser!
jowant 07.03.2014 11:03
oj an pewno bardzo smaczny :)
slonko888 07.03.2014 10:54
ciekawy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat