Knopers

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt orzechowy

  • jajko

    5 szt
  • mąka

    100 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    100 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka

Biszkopt czekoladowy

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki

Masa orzechowa

  • mleko

    1 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • margaryna

    1 szt
  • mleko w proszku

    2 szkl
  • kakao

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1/2 szkl

Masa czekoladowa

  • margaryna

    375 g
  • nutella

    4 łyżki
  • spirytus

    2 łyżki

Masa budyniowa

  • mleko 3,2%

    2 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 op
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    5 szt
  • jogurt naturalny

    140 ml
  • margaryna

    1 szt

Oraz

  • wafle tortowe

    2 szt
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knopers foto
Biszkopt orzechowy:
Orzechy zmielić lub drobno posiekać. Białka ubić z cukrem dodać żółtka a następnie wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy z bułką tartą. Ciasto wylać na blachę wyrównać powierzchnie i upiec do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.
Krok 2 - Knopers foto
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka a następnie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej. Ciasto wylać na blachę wyrównać powierzchnie i upiec do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.
Krok 3 - Knopers foto
Masa orzechowa:
Orzechy zmielić.
Miękką margaryną utrzeć. Mleko zagotować z kakao i cukrem. Ostudzić.
Do utartej margaryny dodawać na przemian mleko w proszku i mleko z kakao.
Na końcu dodać orzechy
Krok 4 - Knopers foto
Na jeden wafel wyłożyć 1/2 części masy orzechowej i przykryć biszkoptem orzechowym. Wstawić do lodówki
Krok 5 - Knopers foto
Masa czekoladowa:
Miękką margaryną dokładnie utrzeć , dodać nutellę i alkohol.
Krok 6 - Knopers foto
Na ciasto orzechowe wyłożyć 1/2 cześć masy czekoladowej i przykryć biszkoptem czekoladowym.
Krok 7 - Knopers foto
Masa budyniowa: Część mleka zagotować z cukrze a w reszcie rozmieszać żółtka i mąki . Ugotować budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć dodać budyń i jogurt.
Krok 8 - Knopers foto
Na ciasto kakaowe wyożyć masę budyniową przykryć ciastem orzechowym wyłożyć masę czekoladową przykryć biszkoptem czekoladowym wyłożyć masę orzechową przykryć waflem i polać polewą. Wstawić do lodówki,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 23.03.2015 16:47
Super, naprawde wysokie :)
Smaczna_B 23.03.2015 16:40
Imponujące to ciasto!!
Małgorzata Pin 23.03.2015 15:49
Coś dla mnie, super.
Zdzisław 23.03.2015 15:09
takie słodkości bardzo lubię
dodi 23.03.2015 14:46
ale piękności wyszły
IwonaDD 23.03.2015 13:23
wow. robi wrażenie!!!!!!
paulette17 23.03.2015 13:09
Łoł ... efektowne ciasto ! :)
Anna169Hosz 23.03.2015 12:53
Wygląda fantastycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat