Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt orzechowy
-
jajko
5 szt -
mąka
100 g -
cukier
1/2 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
orzechy włoskie
100 g -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
Biszkopt czekoladowy
-
jajko
6 szt -
cukier
1/2 szkl -
mąka pszenna
1/2 szkl -
mąka ziemniaczana
1/2 szkl -
kakao
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
olej
2 łyżki
Masa orzechowa
-
mleko
1 szkl -
cukier
1/2 szkl -
margaryna
1 szt -
mleko w proszku
2 szkl -
kakao
1 łyżka -
orzechy włoskie
1/2 szkl
Masa czekoladowa
-
margaryna
375 g -
nutella
4 łyżki -
spirytus
2 łyżki
Masa budyniowa
-
mleko 3,2%
2 szkl -
cukier
2 łyżki -
cukier waniliowy
2 op -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
żółtko jajek
5 szt -
jogurt naturalny
140 ml -
margaryna
1 szt
Oraz
-
wafle tortowe
2 szt -
polewa czekoladowa
Przepis i sposób przygotowania Knopers
Kroki postępowania

Orzechy zmielić lub drobno posiekać. Białka ubić z cukrem dodać żółtka a następnie wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy z bułką tartą. Ciasto wylać na blachę wyrównać powierzchnie i upiec do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.

Białka ubić z cukrem dodać żółtka a następnie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej. Ciasto wylać na blachę wyrównać powierzchnie i upiec do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.

Orzechy zmielić.
Miękką margaryną utrzeć. Mleko zagotować z kakao i cukrem. Ostudzić.
Do utartej margaryny dodawać na przemian mleko w proszku i mleko z kakao.
Na końcu dodać orzechy


Miękką margaryną dokładnie utrzeć , dodać nutellę i alkohol.


Margarynę utrzeć dodać budyń i jogurt.

Komentarze (8)