Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
woda 4,5 litra
olej 1 łyzeczka
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy osolone i po ostygnięciu rozcieramy na drobno. Następnie wsypujemy je na stolnicę przyprószoną lekko mokką. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną.
Krok 1 - Knedle foto
2
Dodajemy 2 jajka.
Krok 2 - Knedle foto
3
Ugniatamy ciasto tak aby było zwięzłe.
Krok 3 - Knedle foto
4
Rozwałkowujemy na takie paluszki nie za grube tak jak na zdjęciu mniej więcej.
Krok 4 - Knedle foto
5
Kroimy nożem następnie na skos.
Krok 5 - Knedle foto
6
Do wrzącej wody dodajemy jedną łyżeczkę oleju i soli. Wsypujemy pokrojone knedle. Gotujemy do wypłynięcia na wierzch. Następnie wybieramy je z wody.
Krok 6 - Knedle foto
7
Knedle są gotowe do podania:) Należy je podawać ze skwarkami.
Krok 7 - Knedle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 10.01.2014 10:58
smaczne knedle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak