Kluski z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1 szklanka
  • miód pitny

    1/2 szklanki
  • makaron domowy lub krajanka

    100 g
  • bakalie

  • olejek migdałowy

    2-3 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyc, dwukrotnie zmielic w maszynce do mięsa. Dodac miód, olejek migdałowy i bakalie, dokładnie wymieszać. Makaron ugotowac w lekko posolonej wodzie, odcedzić. Połączyć masę makową, z kluskami, wymieszać. Podawać jako deser. W moich stronach jest to jedna z potraw wigilijnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewa84 07.02.2012 17:13
pycha
treonina 26.09.2011 15:51
Ja na Wigilię robię bułkę z makiem, miodem i mlekiem :-) nigdy nie próbowałam tego dania z makaronem. Ciekawe jak smakuje.
anemon 22.08.2011 07:39
Dla mnie to ciekawy pomysł, bo u mnie na Wigilię jest kutia, a klusek z makiem nigdy nie jadłam.
IKrakowianka 29.05.2011 16:51
jak dla mnie świetne!
rybka 25.03.2011 19:50
pyszności, ale takie kluski jem tylko raz w roku..:) na Wigilię
caroline1983 20.07.2010 23:00
Miał byc miód płynny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat